ARCHEOLOGISCHE OPGRAVING

De bodem van terp Nijehove is een schatkamer! De binnenstad van Leeuwarden is namelijk gebouwd op drie terpen: Oldehove, Nijehove en Minnema. En wij gaan een opgraving doen op de hoogste van de drie: terp Nijehove. Op vrijdag 13 mei is het zover!

Ook meedoen?
Wij gaan met zijn allen (wie maar wil) een van de boorkernen ter plaatse open maken en bekijken. Vanaf 11 uur ben je van harte welkom om zelf te onderzoeken wat er zoal in de bodem zit. Wij zorgen voor voldoende werkhandschoenen en schragen waar de boringen op uitgestald kunnen worden.

Op het platteland zie je terpen vaak als eilanden in een vlak landschap liggen. In de stad zie je dat niet zo goed. De terpen in Leeuwarden zijn in de loop der eeuwen helemaal volgebouwd. Zonde zou je zeggen, maar dat heeft er ook voor gezorgd dat de terpen niet ten prooi zijn gevallen aan commerciĆ«le afgraving, want terpengrond – kleigrond – is erg vruchtbaar. De Leeuwarder terpen zijn nog goed bewaard gebleven en daarom ook gemeentelijke archeologische monumenten. Tijdens de BAREN graven archeologen voor het eerst een stukje van terp Nijehove op: 5 meter de grond in!

Boren in terp Nijehove

Met een mechanische boorstelling worden er twee kolommen van ongeveer 10 cm diameter van de complete bodemopbouw van de terp naar boven gehaald. Je ziet dan een prachtige afwisseling van bodemlagen en verschillende kleuren en texturen waaruit de terp is opgebouwd. Dat is een prachtig gezicht en enorm interessant. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat archeologen en historici hier weer waardevolle informatie uithalen. Zodat wij vandaag weer leren van hoe het landschap zich ontwikkeld heeft en mensen vroeger leefden.

De opbrengsten van de opgraving worden later tentoongesteld in het Historisch Centrum Leeuwarden. Je kunt daar met je eigen ogen zien wat zich in de bodem van terp Nijehove bevindt. Een deel van de opgegraven grond wordt verder onderzocht.