Natuurmuseum en Bosk

Bekijk de activiteiten van Natuurmuseum Fryslân tijdens BOSK

Achter het Natuurmuseum Fryslân staat een eerbiedwaardige oude boom. Duiven, maar ook spechten en boomklevertjes vinden hier voedsel of een plek om te slapen. In juni 2022 is het echter gedaan met de rust. Dan strijkt BOSK hier neer en krijgt de oude reus gezelschap van meer dan duizend jonge soortgenoten! Om dat te vieren zijn er verschillende activiteiten in en rond het museum.

Kunst

Zo wordt het Weeshuisschooltje, gelegen aan de achterzijde van het museum, tijdens de 100 dagen van BOSK een open atelier voor kunstenaars. Zij gaan daar beeldend, poëtisch of met film en fotografie aan de slag. Iedereen is welkom om te kijken hoe zij in hun werk geïnspireerd worden door het bos. Het schooltje is te bezoeken tijdens openingstijden van het museum. Buiten in de grijze kijkdoos met de torren vind je ‘kiekgaten. Hier kun je ook na sluitingstijd een kijkje nemen.

Activiteit voor gezinnen met kinderen

Voor families is er een speciaal BOSK-tasje te koop. Erin zitten allerlei benodigdheden om het wandelend bos te onderzoeken. Spelenderwijs wordt zo bewustwording gecreëerd over de noodzaak om anders te kijken naar de relatie tussen mens en natuur. Kinderen ontdekken welke soorten bomen er staan, hoe hoog ze zijn en wat je kunt doen om te zorgen dat bomen niet aan de wandel gaan. En hoe kunnen wij zelf de bomen een handje helpen?

Activiteit voor basisscholen

Voor het basisonderwijs in de gemeente Leeuwarden is er een programma rondom BOSK: ‘Het begint met een zaadje’. Het is in samenwerking met dbieb ontwikkeld. De doelgroep is alle groepen 3 en 4 die meedoen aan het Kunstmenu. Tijdens dit programma komt dbieb in de klas om de leerlingen kennis te laten maken met het gelijknamige boek van Laura Knowles. Daarna gaan de leerlingen naar het Natuurmuseum. Hier zien, voelen en proeven ze verschillende soorten zaden. Ze ontdekken hoe zaden zich verspreiden, door onder andere wind, eigen kracht, dier en de mens. Een erg leuk onderdeel is het maken van een zaadbommetje, waarmee ze hun eigen tuin of omgeving mooier en biodiverser kunnen maken. In het tweede deel ervaren de leerlingen zelf hoe zaden zweven. Door een ‘superzwever’ te ontwerpen, te maken én uit te testen.

Data activiteiten

BOSK doet in de periode van 16 t/m 23 juni 2022 het Natuurmuseum aan. De activiteiten vinden echter niet alleen in die periode plaats, maar gedurende de 100 dagen dat BOSK door de stad wandelt (6 mei – 13 augustus).